Faskiamanipulaatio® taso 1-kurssi
Kurssi alkaa luennolla faskian anatomiasta, kudosopista, hermotuksesta ja yhteyksistä. Sitten opetellaan faskiajärjestelmän biomekaaninen malli.
Perusasioiden selvittelyn jälkeen voidaan aloittaa käytännön harjoittelu palpoimalla anatomian luennolta opitut rakenteet kerros kerrokselta ja myofaskiaalisten yksiköiden (MFY) arviointi. Harjoitellaan kunkin MFY:n ja niiden muodostamien liikeketjujen liiketestit, samalla arvioiden lihassynergioita ja ajoitusta ja laatua. Palpaatioharjoittelussa harjaannutaan löytämään MFY:n koordinaatiokeskus (CC) ja arvioimaan sen liukumista eli mukautumista liikkeeseen ja tietysti sen laatua sekä mahdollista aristusta.
Käytännön harjoittelun väleissä on luentoja faskian fysiologiasta. On mielenkiintoista miten faskiajärjestelmä voi olla merkittävä tekijä esimerkiksi lihasten voimantuotossa, väsymisessä, krampeissa ja lihasjäntevyyden lisääntymisessä tai vähenemisessä.
Kliinisen päättely harjoittelu alkaa arviointikaavioluennolla ja demolla, jossa liitetään taustahistoria tämänhetkiseen vaivaan, rakennetaan hypoteesi, jonka pohjalta aletaan testata ja testien antamaan tietoon perustuen tunnistetaan käsiteltävät faskian avainpisteet ja sopivin tapa palauttaa sen elastisiteetti ja mukautuminen. Ilman kliinistä päättelyä ei voi tehdä Faskiamanipulaatiota.
Faskian fysiologiaan nivoutuu seuraava luento, ”Miten faskiamanipulaatio vaikuttaa”, jossa selvitellään mekanismeja, miksi ja miten faskian densifikaatiot ja jopa fibroosit syntyvät ja miten niihin voidaan vaikuttaa ja tietty tutustutaan myös arpien muodostumiseen ja niiden käsittelyyn.
Kurssin aikana opiskelijat harjoittelevat kukin kliinisen päättelyn ja faskiamanipulaation toteuttamista ja ja faskiamanipulaation integroimista muuhun fysioterapiaan ja harjoitteluun. Kurssin lopussa on koe, jossa monivalintakysymyksin arvioidaan kurssilla omaksuttu informaatio. Kurssin laajuus on 1.8op + ennakko- ja välitehtävät= 2.4op
Alaraan ante- ja retrosuunnan liikeketjut ja koordinaatiokeskukset. Agonisti-antagonisti
Piirtämällä voi yrittää valaista anatomiaa ja koordinaatiokeskusten sijaintia .
Faskiamanipulaatio® taso 2-kurssi
Toisessa tasossa opetellaan fuusiokeskukset (CF), jotka yhdistyvät toisiinsa diagonaaleja ja spiraaleja pitkin. Anatomisesti CF:t sijaitsevat retinaculumeiden päällä, jotka ovat erikoistuneita lihasfaskian vahvistuksia periartikulaarisilla alueilla.
Käytännön osuudessa opetellaan palpoiden tunnistamaan fuusiokeskukset ja arvioimaan paikalliset ja laaja-alaiset toiminnalliset liiketestit.
Spiraalit rakentuvat fuusiokeskuksista: Retinaculum jatkuu nivelestä toiseen syvän faskian vinojen kollageenisäikeiden kautta, ja nämä vinot säikeet luovat makroskooppisesti näkyviä, laajennettuja spiraalimuodostelmia. Monimutkaisten liikkeiden, kuten kävelyn tai juoksemisen, aikana nämä spiraalimuodossa kollageenisäikeet kiertyvät ja purkautuvat jännittäen retinaculumia ja siten aktivoiden, deaktivoivat ja synkronoivat CF:n.
Jokainen nivel liikkuu tavallisesti väliasteiden läpi siirtyen tasolta toiselle. Tämä edellyttää yhden MFY:n aktiivisuuden asteittaista laskua, samanaikaista aktiivisuuden lisäämistä viereisessä MFY:ssä ja sopivan rotaationaalisen MFY:n aktivointia (intra tai ekstrarotaatiossa). Lisäksi raajan peräkkäiset segmentit liikkuvat usein samanaikaisesti vastakkaisiin suuntiin (esim kävely), eivät samanaikaisesti yhteen suuntaan. Fuusiokeskukset (CF), osallistuvat koordinaatiokeskusten CC:n kanssa näiden monimutkaisempien liikkeiden koordinointiin. Segmenttitasolla CF:n katsotaan olevan vastuussa kahden suunnan välisten liikkeiden seurannasta, kun taas myofaskiaalisessa spiraalissa aktivoituna ne voisivat seurata vierekkäisten segmenttien liikkeitä vastakkaisiin suuntiin.
Spiraalit harjoitellaan teipaten, palpoiden ja toiminnallisin testein.
Luennoilla vedetään tutkitun tiedon valossa yhteen faskiajärjestelmän osuutta motorisen kontrollin fysiologiassa, asentoon liittyvissä kompensaatioissa, myofaskiaalisten ketjujen, diagonaalien ja spiraalien kehityskulkua (evoluutio), kliinistä päättelyä ja FM:n integroimista fysioterapiaan ja faskiarakenteiden merkitystä neurodynamiikassa.
Demonstraatioilla luodaan kokonaiskuvaa siitä, miten faskiamanipulaatio-interventio toteutetaan ja sen jälkeisissä yhteenvetokeskusteluissa käydään läpi hoidon suunnittelua ja menetelmien valintaa useita segmenttejä koskevissa laaja-alaisissa ongelmissa.
Kurssin lopussa on koe, jossa arvioidaan monivalintakysymyksin kurssilla omaksuttu tieto.
Kurssin laajuus on 1.8op + ennakko- ja välitehtävät= 2.4op
Taso3- 4 Fascial Manipulation ®
Fascial Manipulation for Internal Dysfunctions (FMID), Faskiamanipulaatio sisäelinten toiminnallisissa vaivoissa, voidaan pitää epäsuorana lähestymistapana, jolla pyritään vaikuttamaan sisäelinten vitaalitilaan ja motiliteettiin vartalon muodostaman ”säiliön” avainalueiden CF, CC kautta. Huomaa että kyse on toiminnallisista ei patologisista vaivoista.
Samalla tavalla kuin tuki- ja liikuntaelimistössä otetaan FM 3- tasolla käyttöön biomekaaninen malli faskiajärjestelmälle sisäisten toimintahäiriöiden varalta.
Tämän biomekaanisen mallin toiminnallinen yksikkö on sisäelin-faskia-yksikkö (OFU organ fascial unit). Jokainen OFU koostuu tiettyyn toimintoon liittyvistä sisäelimistä niitä yhdistävistä faskiarakenteista (Stecco &Stecco 2014).
Sisäelimiinliittyvät, viskeraaliset faskiat, voidaan jakaa kahteen osaan ja niillä on samanlainen kerroksittainen järjestys, joka on kuvattu lihasfaskioille: investing- sisäelintä ympäröivä faskia ja insertionaalinen faskia (Stecco et al 2017). Sisäelimiin, rauhasiin ja verisuoniin kiinnittyvä ympäröivä (investing) faskia on ohut, hyvin hermotettu sidekalvo. Se liittyy läheisesti yksittäiseen elimeen, joka antaa elimelle sen muodon ja tukee elinten fysiologista mukautumiskykyä ja liikettä. Insertionaaliset faskiat ovat paksuja, vähemmän joustavia ja vähemmän hermotettuja. Ne muodostavat aitiot ja ylläpitävät elintärkeää tilaa sisäelinten ympärillä ja yhdistävät sisäelimet tuki- ja liikuntaelimistöön pitkittäis- ja poikittaissuunnassa ja kiinnittävät ne seinämään ja lihasfaskioihin tietyissä kohdissa suoliliepeen ja sisäisten nivelsiteiden välityksellä. Vartalon lihasseinämä on kuin ”säiliö” sisäelimille. (Stecco et al 2017, Stecco & Stecco 2014, päivä 2018).
FM tason 3 kurssin laajuus on 5 lähipäivää, 40 oppituntia. Kurssikieli on englanti.
Tason 4 Fascial Manipulation ® (FM-4) -kurssilla osallistujat oppivat pinnallisen faskian roolin ja sen toimintahäiriön sekä vegetatiivisen järjestelmän systeemisen muutoksen. Tämä kurssi koostuu yhdestä neljän päivän kurssista. Kurssikieli on englanti.
Kuvassa FM tason 3-kurssin , kesäkuussa 2024 Stecco Instituutissa suorittaneet fysioterapeutit.