Myofaskiaaliset kivut ovat tavallisia kasvokipujen taustalla ja lapsilla esimerkiksi oikomishoitojen yhteydessä esiintyy usein päänsärkyä, kasvokipuja ja jopa huimausta. Vastaanotollani on tullut useita kertoja esiin se, kuinka suuri merkitys pään alueen myofaskiaalislla kudoksilla – ja etenkin faskiarakenteilla on  koko kehon toimintaan. Tavallisin kuormittava tekijä on bruksaaminen, yleensä yöllä tapahtuva tiedostamaton hanpaiden narskuttelu. Se voi liittyä stressiin, kipuun ja se voi olla tapa siinä, missä muut puristavat kätensä nrkkiin – ”itku ja hammasten kiristys” …

Helmikuun 13. päivänä tapasin Helsingissä oikojahammaslääkäreitä, jotka olivat kiinnostuneita siitä, minkälaisia vaikutuksia oikomishoidoilla voi olla koko kehon toimintaan. Neljän tunnin workshop tyyppiseen koulutukseen sisältyi luento myofaskiaalisista kivuista ja siitä, miten faskiarakenteet yhdistävät koko kehon yhdeksi aistivaksi verkostoksi. Käytännön osuudessa palpoitiin ja testailtiin kasvojen, puremaelimen ja kaulan sekä niskan alueen myofaskiaalisia rakenteita ja niiden aristuksia sekä mahdollisia toimintahäiriöitä. Oli mielenkiintoista keskustella ja vaihtaa ajatuksia ja koulutus herätti kiinnostusta ja jatkoluentoa seuraa 11.11.2016 koulutuspäivillä Helsingissä. Kiitos HLL Rekina Karhulahdelle kiinnostuksesta!

Korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marja Estola väitteli vuonna 2000 Tampereen yliopistosta tinnituksen hoidosta triggerpisteitä puuduttamalla.  Marjan mukaan tinituksen hoito puudutttamalla löytyi vahingossa. Väitöskirjaohjaajansa Tapani Rahkon ohjauksella Marja on tutustunut myös hyvänlaatuisen  asentohuimauksen hoitoon ja käyttänyt sitä sekä tinnituksen että tasapainovaikeuksien hoidossa.

 

Marja innostui myös Faskiamanipulaatiosta tinnituksen hoidossa ja huovutti tämän kuvassa olevan kuvan muistoksi FM-kursseista, kuvassa pisteet, joista Marjalla on hyviä kokemuksia tinnituksen hoidossa – yhtäläisyydet akupunktio- ja triggerpisteisiin ja myofaskiaalisiin koordinaatio- ja fuusiokeskuksiin ovat selkeät. Kiitos Marja!! Marjalla on laatinut mahtavan hyvät sivut tinnituksesta ja sen hoidosta, käy tutustumassa www.tinnitusheal.com.

Helmikuussa hiihtolomaviikko vierähti Padovan yliopiston anatomian laitoksella, jossa anatomian professori Carla

Stecco piti kansainvälisen dissektiokurssin.  Oli juhlallista opiskella ympäristössä, missä jo vuodesta 1222 on tehty tiedettä ja vielä anatomiaa, jonka opiskeluun rakennettiin vuonna 1545 Anatomian Teatteri, kuva alhaalta päin.

Viikon ohjelma oli erinomaisen antoisa ja hyvin rakennettu. Luennot käsittelivät laitoksen historiaa ja tutkimustyötä aina tähän päivään asti. Huomio kiinnittyi erityisesti siihen, kuinka paljon paikalliset arvostavat koulutusta ja tieteen tekemistä.

Faskian anatomiaa, fysiologiaa ja uusinta tutkimustietoa hyaluronihaposta, endokannibinoideista, autonomisen ehrmoston osuudesta faskian hermotuksessa ja paljon muuta saatiin kuulla koko viikon ja sopivasti lomittain dissektioiden kanssa.

Otos kyynärnivelen mediaalipuolelta, humeruksen mediaalisen epicondylin alueelta – syvän faskian rakenne erottuu hyvin ja kerrosten suunta toisiinsa nähden.

 

 

Oli ihan pakko ottaa selfie Kopernikuksen kanssa, harvoin pääsee näin arvokkaaseen seuraan!

 

 

Otos kyynärnivelen mediaalipuolelta, humeruksen mediaalisen epicondylin alueelta – syvän faskian rakenne erottuu hyvin ja kerrosten suunta toisiinsa nähden.

Oppi-isä Luigi Steccon kainalossa anatomian kirjastossa.

Julie Day tulkkaa Luigi Steccon luentoa faskian fysiologiasta. Kirja Faskian fysiologiasta on ilmestyy joulukuussa italiaksi ja sen kääntäminen englannin kielelle alkaa pikapuoliin.

Prof. Carla Stecco aloitti dissectiot dorsaalipuolelta, Ihosta syvälle rankaan asti edettiin

kerros kerrokselta ja rakenne kerrallaan. Välillä pysähdyimme palpoimaan kudosten konsistenssia ja liukumista sekä tarkastelemaan niiden suhdetta toisiinsa. Mahtavan opettavaista!

Lanneselkäkalvoon kiinnityviä rakenteita, kuvassa latissimus dorsi ja FM fuusiokeskus RELALU sin.

Julie Day tulkkaa Luigi Steccon luentoa faskian fysiologiasta. Kirja Faskian fysiologiasta on ilmestyy joulukuussa italiaksi ja sen kääntäminen englannin kielelle alkaa pikapuoliin.

1 ajatus aiheesta “Helmikuu 2015”

Kommentointi on suljettu.