ELOKUU 2015
Elokuussa alkoivat taas FM-kurssit, Mikkelissä ja Varalassa II-tasot. Sateenkaari ihastutti Mikkelissä ukkosen jälkeen.
Elokuun lopulla toteutui ensimmäinen syventävä kurssi, Master Class Suomessa. Opettajina Julie Day, Lorenzo Copetti ja Tiina L-S. Kurssilaisia oli tupa täynnä, 32 ja tunnelma tiivis. Oli mukava kuulla kokemuksia FM:n käytöstä ja tavallsimpia hankaluuksia tarjosivat tason valinta,mistä aloitan? tai onko se diagonaali/spiraali tai mitä, kun joka paikkaan sattuu.
Lorenzo valotti potilasesimerkin avulla tason/rakenteen valintaa, Julie esitteli linjatestit, eli globaalit liiketestit, joita alettiin käyttää vasta viime vuoden lopulla. Ne nopeuttavat liiketestien tekoa, jos hankaluuksia on monessa segmentissä. Esittelin toiminnallisen TOS:n oireilua ja syitä faskian näkökulmasta ja näihin yhdistettynä kertasimme CC:t ja CF:t. Demonstraatiopotilas oli haastava, monivuotisen ja hankalan kipuoireistonsa vuoksi ja yhdessä pohdimme ratkaisua ongelmiin.
Kysymyksiä ja kerrattavaa sekä selvitettävää oli niin paljon, että se antoi aihetta miettiä, kannattaisiko tätä koulutusta laajentaa siten, että siihen kuuluisi tutorointia ja seurantaa. uutta asiaa ja näkökulmaa on niin paljon, että se vie aikaa ja vaatii viitseliäisyyttä, että jaksaa potilastyössä siihen kunnolla paneutua! Kurssilla mukana oli Rene Hoeberg, tanskalainen kollega, joka kurssien lomassa ehti pinkaista meikäläisen puolesta Helsinki Midnight runin (siksi peruukki) ja saatiin Antoniolle t-paita (joka 2014 jäi saamatta, koska hän juoksi sen ilmoittautumatta 🙂
Master Class:n jälkeen oli vuorossa FM-seminaari, jonka otsikko tänä vuonna oli ”The role of fascia in peripheral sensitisation and spasticity”. Luennoitsijat kuvassa: viulisti Pauliina Valtasaari, Antonio Stecco, minä ja ft Nita Tolvanen.
Ortonin auditoriossa pidetty seminaari keräsi paljon kuulijoita ja hyviä keskusteluja ja kannanottoja.
Antonio aloitti luennot syvän faskian mekaniikalla esitellen plantaari- ja cruraalifaskian mekaanisia ominaisuuksia. Toinen luento käsitteli solun ulkoisen perusaineen fyysisiä muutoksia, fibroosi vai densifikaatio? Tutkiskeltiin löyhän sidekudoksen ja kollageenirakenteiden fysiologiaa. Sen jälkeen oli hermopinteiden vuoro , faskia näyttelee aikamoista osaa neuraalirakenteien toiminnassa ja etenkin toimintahäiriöissä ja faskiamanipulaatio on tehokas hoitomuoto neuraalirakenteiden toiminnallisissa häiriöissä.
Viulisti Pauliina Valtasaari kertoi viulistin painajaisesta, fokaalisesta dystoniasta ja siihen vaikuttaneista tekijöistä. Esitys oli vahva, ammatillinen ja tunteikas! Ja herätti keskustelua. Pauliina demonstroi dystonisen liikkeen ja kertoi sen vaikutuksesta soittamiseen.
Pauliinan esityksen jälkeen kerroin faskian osuudesta yläraajavaivoissa; perifeerisessä sensitisaatiossa, neuropatodynamiikassa ja proprioseptisissa häiriöissä. Perifeerinen sensitisaatio jää usein liian vähälle huomiolle pitkittyneissä vaivoissa ja sen huomioiminen fysioterapiassa olisi ehdottoman tärkeää. Faskiamanipulaatio on tehokas keino helpottaa kipua, palauttaa toimintakykyä ja valmistaa potilas aktiivieen harjoitteluun.
Lasten fysioterapian erikoisasiantuntija Nita Tolvanen kertoi kokemuksia faskiamanipulaation käytöstä neurologisen lapsiasiakkaan terapiassa. Nita kävi FM I-II kurssit kolme vuotta sitten ja alkoi käyttää FM:a esihoitona liikehoidolle neurologisilla lapsiasiakkailla hyvin tuloksin. Luennollaan Nita havainnollisti videoiden avulla, FM tehon ja vaikutuksen lapsen ryhtiin ja liikkumiseen.
Seminaarin päätösluentona oli faskian osuus aivohalvauksen jälkeisen spastisuuden synnyssä ja sen hoidossa. Hyaluronidaasi injektioilla ja faskiamanipulaatiolla on saatu lupaavia tuloksia AVH jälkeisen spastisuuden hoidossa.