FM-blogi

TOUKOKUU 2015

Toukokuussa tapasin käsikirurgi Nonna Saarelan, jonka kanssa keskstelimme TOS:n  (thoracic outlet syndrome) konservatiivisesta hoidosta. Tyypillisimpiä TOS-oireita ovat yläraajojen pistely ja puutuminen, väsyminen, paineen tunne/kireys ja turvotuksen tunne/turvotus ja voimattomuus. Etenkin yläasennossa työskentely provosoi oireita mutta useimmilla oireilevilla jo hartiatasossa tai alempanakin esimerkiksi autoa ajaessa tai muussa staattisessa työssä, soittaessa, päätetyössä ym tulevat oireet esiin. Oireilevat ovat yleensä työikäisiä, nuoriakin aikuisia, nuorin TOS-diagnoosilla fysioterapian tullut asiakkaani on ollut 12-vuotias.

Kaulan, yläaukeaman, kainalon ja yläraajan anatomisia rakenteita yhdistää lihasten päällä kulkeva sidekudosrakenne – faskia. Kaulan alueella pinnallinen faskia pitää sisällään platysma-lihaksen, syvä faskia muodostaa kolme kerrosta, jotka kotelomaisesti pitävät kaulan lihaksia sisällään. Pinnallisin kerros sisältää sternocleidomastoideus- ja trapezius-lihakset, seuraava infra- ja suprahyoidaalilihakset mukaanluettuna omohyoideus, joka kiristää askian kuin purjeen etupuolella. Syvimmässä kerroksessa ovat prevertebraalilihakset, scalenukset, plexus brachialis ja  ojentajapuolen lihakset. Scalenuslihaksia ympäröväsyvän faskian kerros jatkuu subclavia-alueelle ja pectoralis minoriin ja on yhteydessä mediaaliseen inetrseptumiin, joka puolestaan on yhteydessä medianus- ja ulnarisheroihin ja jatkuu mediaaliseen epicondyliin asti ja sen yli kyynärvarteen. Kyynärvarren puolelta siihen ovatyhteydessä pronator teres ja flx carpi ulnaris lihakset mm. Joten kiristystä tulee mediaalipuolelle ylhäältä ja alhaalta. Potilashistoriaan tutustuessa  mietitään, mikä aloitti oireilun – mitä kaikkea taustalta löytyy. Joskus vaiva löytyy kaulalta, toisinaan  hartiarenkaan alueelta  tai jopa ranteesta. Kaikki toimii yhdessä.

Olen ollut TOS-poilaiden kanssa tekemisissä hyvinkin paljon viimeiset 17-vuotta Ortonissa työskennellessäni. 1-kylkiluun ja yläaukeman/kaulara/rintarangan mobilisointi, lihasten rentouttaminen ja venyttely, neuraalikudoksen mobilisointi, harjoitteet, hengitysfunktion kartoittaminen ja normalisointi, akupunktio jne… kaikki kokeiltu. Tulosta saatiin, mutta  usein jäi kaivelemaan jokin, mikä vielä puuttui liittämästä asioita toisiinsa. Opettelin lymfaterapian, jotta ymmärtäisin imunestevirtauksen ja faskian yhteispelin ja nyt, kun pystymme yhdistämään kaikki edellämainitut ja faskian anatomian (Carla Steccon upea faskia anatomia atlas!!!) ymmärryksen, voidaan odottaa ihan toisenlaisia tuloksia näiden hankalien yläraajavaivojen hoidossa.

KESÄKUU 2015

Kesäkuun 3.pvä valmistui taas 20 fysioterapeuttia I-tason FM kurssilta Varalan kesäisissä IMG_1824maisemissa. Nyt van harjoittelemaan ja tapaamisiin fuusiokeskusten ja spiraalien merkeissä 🙂

Kesäkuun alussa on vuosittainen AMF:n (Fascial Manipulation Association) kongressi. Sinne ovat tervetulleita kaikki AMF:n jäsenet, ja jäseneksi pääsee kurssin käytyään ja ilmoittautumalla AMF:n sivuilla.

Kongressia edeltävänä päivänä, 5.6. oli Fascial Manipulation Master Class, joka päivitti tutkimustietoa ja FM-menetelmän  kliinisiä arviointimenetelmiä. ”Faskian densifikaatio versus fibroosi” oli Carla Steccon ensimmäinen luento ja pohjasi vastikään julkaistuun saannimiseen artikkeliin. Antonio Stecco esitteli ultraäänen käyttöä faskiatutkimuksissa.

Järjestykseltään seitsemäs AMF:n kongressi oli aiheeltaan ” La viscoelasticita della fascia” ja päivämäärä 6.6. oli asan neljä vuotta siitä, kun aloitimme Maarit Keskisen kanssa FM-kurssin samassa paikassa. Carla Stecco luennoi faskian osuudesta Civini-Mortonin syndroomassa. Antonio Stecco esitteli hyaluronidasen käyttöä spastisuuden hoidossa. Tuulia Luomala, joka sai  helmikuussa 2015 opettajapätevyyden ”Veterinary Fascial Manipulation” eli eläinten faskiamanipulaation -opetuksessa luennoi  löyhän ”areolaarisen”  sidekudoksen osuudesta hevosen faskiajärjestelmässä ja FM:n vaikutuksesta faskiakerrosten liukumiseen.

Sen jälkeen oli vuorossa AMF:n palkitut tutkimustyöt Faskiamanipulaation vaikutuksista tai faskian anatomiasta. Ensimmäisen palkinnon sai Massimo Busato tutkimuksestaan  ” Fascial Manipulation in post surgical care; exprimental study of patients after Total Hip Arthroplasty ”. Tutkimuksen mukaan muutamalla FM käsittelyllä saatiin tavanomaiseen kuntoutukseen verrattuna selkästi parempi tulos liikkuvuuden ja toimintakyvyn suhteen varhaisessa vaiheessa.

Toisen palkinnon pokkasin minä ” The effect of Fascial Manipulation in the treatment of musiIMG_1831cians upper extremity dysfunction”.  Tutkimuksesta tulee suomenkielinen selvitys artikkelit sivulle.

Kolmannen palkinnon jakoi Larry Steinbeck tutkimuksellaan ”The impact of Fascial Manipulation in Physical Therapy Practice”. Tutkimuksessa  verrataan selkäkipupotilaiden toipumista tavanomaisen fysioterapian ja FM:n välillä. Tutkimus on vielä meneillään, mutta nyt jo tulokset osoittavat FM:n edun kivun ja toimintakyvyn paranemisessa. Toinen kolmannen palkinnon saaja oli Mika Pihlman tutkimuksellaan ” Anatomical findings and co-operative function of m. deltoid and m.  brachialis and its application to the Fascial Manipulation”. tutkimuksessa havaittiin, että deltoideus lihaksen anteriorinen osa  kiinnittyi jänteellä humeruksen tuberculum deltoideumiin, posteriorinen ja lateraalinen osa pinnallisimmilla säikeillään muodostivat jatkumon m. brachialikseen ja syvemmät säikeet kiinnityivät tuberculum deltoideumin yläpuolelle leveälle alueelle. Muutosta tuli  anatomian kirjojen tietoon posteriorisen ja lateraalisen osan suhteen.

JBQQq37X_ugzD580HK-YdXixSwQ1XvySHtPexgLXNXs Kongressin jälkeen osallistuin ensimmäiseen  FM-opettajakokoukseen. Käsiteltäviä asioita oli pitkä lista ja vauhtia  ja äänekästä keskustelua riitti. Pizzatilaus rauhoitti hetkeksi tilanteen ja lopulta kaikki asiat tuli käsiteltyä ja toimikuntia muodostettiin ja sovittiin uudelle materiaalillekin aikataulu (joka nyt jo on myöhässä 🙂

Kuvassa Andrea ja Carina (Itävalta),  Angela ja Sherryl (Kanada) Jarek (Puola) ja Lorenzo (Italia) kaikki vuoden 2011 tuttavuuksia!

Kongressin jälkeisellä viikolla oli FM taso III kurssi, jossa 32:sta osallistujasta 11 oli suomalaisia! Hienoa!!! Carla Stecco ja suomalaiset FM-fyssarit ja yksi fysiatri!DSC_0167

DSC_0179

Steccon perhe: Carla, Antonio, Lena ja Luigi järjestivät taas kerran mahtavan kokonaisuuden tietoa, oppia ja mukavaa yhdessäoloa! Pihan oliivipuun hedelmän alut.DSC_0164

HDwxiGgMFYs5DzKaCwU6zXOr4YfT4a5FLzTPJDuVLUU

Juhannusviikolla oli Göteborgissa Pohjoismainen yleislääkäreiden kongressi, johon Elisabeth Bjelland, kollega Oslosta oli rakentanut symposiumin ”Pregnancy-related pelvic pain: Causes, consequences and management” . Elisabeth on tehnyt väitöskirjansa aiheesta samoin kuin maannaisensa ft Britt Stuge, joiden kanssa kuvassa istutaan  edellisiltana roolijakoa seuraavan päivän symposiumiin miettien. Ainoana ei akateemisena tietysti jännitti, mutta olin onnellinen, että kliininen näkemykseni  lantion liikekontrollin häiriöstä ja faskian osuudesta lantiokivuissa kelpasi symposiumiin. Etummaisena Per Kristiansson Ruotsista, joka on tutkinut ja hoitaa lantion  ligamenttikipuja ja taustalla Oslolainen ortopedi ThomahLL4QtMVk6It2h07MUuZ0bhayxwuB1rPKYL0Vteoc4Ys J. Kibsgård, joka väitteli keväällä 2015 lantion luudutusleikkauksista synnytysten jälkeisten lantiokipujen hoidossa.  Symposium onnistui hyvin ja sali oli täynnä kiinnostuneita kuulijoita. lantiokivuista tiedetään edelleen liian vähän ja faskian osuus kipujen ja liikehäiriöiden aiheuttajana oli uusi näkökohta. Toivottavasti saamme mahdollisuuden tutkia näitä asioita lisää!