FM-blogi

KESÄKUU 2017

Touko/kesäkuun vaihteessa jatkettiin Varalassa FM II-tason kurssia. Edellisellä jaksolla opetellut fuusiokeskukset rakennettiin spiraaleiksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryhmässä ratkotut potilastapaukset olivat taas mielenkiintoisia ja fysioterapeuttien taustahistoria on aina haastava 🙂Spiraalit on ainakin päässä  😀

 

Valmista tuli, uusia FM-osaajia valmiina hommiin! 2.6.2017 Varala

 

FMID Master Class ja AMF Kongressi Padova

Sitten oli taas aika suunnata kohti Italiaa ja Padovaa, missä osallistuimme FMID Master Class-kurssille. 18 osallistujaa, joista 11 Suomesta 🙂 Andrea Pasini ja Lorenzo Freschi opettajina. Uusia opettajia FMID=Fascial Manipulation for Internal Dysfunction-kursseille on saatu kaksi lisää : Francesco Motto ja Gian Luca De Priori.

Master Class alkoi Carla Steccon luennolla ”Biomechanical Model For Internal Fasciae”. Luento veti yhteen anatomiset ja toiminnallset yhteydet sisäelinten faskioiden ja somaattisten faskioiden välillä.  Kipu – viskero-somaattinen/somato-viskeraalinen on helppo ymmärtää tässä konseptissa. Samoin heijastekivut .  Sen jälkeen Andrea Pasini  kävi läpi FMID perusteet tensionaalisista rakenteista, pinnalliseen faskiaan , quadrantteihin ja systeemisiin oireiluihin asti.  Potilaan haastattelussa esille tulevat oireet ja tuntemukset ja niiden tulkinta sekä palpaatiotestin merkitys/vertailu vie usein aikaa, ja nyt harjoiteltiin tehostettua toimintaa. Kuvassa puretaan kurssin ensimmäisenä päivänä tehtyä potilascasea, Mirja Anunti-Virta esittelemässä.

Ennen kurssin alkua Nita ojensi Luigille terveisiä Suomesta, lasten fysioterapettien kokoamant potilastapaukset ennen/jälkeen FM:n käytön.

Fysioterapeutit halusivat kiittää Luigia menetelmän kehittämisestä. Saimme kauniin kiitoksen sähköpostilla, kun Luigi oli katsonut videot : ” Jatkatte unelmaani”. Kiitos siitä!!!

Lorenzo Freschi tulkkina.

 

 

 

 

 

   Lorenzo Freschi piti  aivan huikean esityksen  ”Advices for the psychogenic system” . Demopotilaamme oireilut ja käsittely liittyivät psykogeeniseen systeemin ja miten tunteet/keho ovat aina vuorovaikutuksessa ja yhtä.  Miten palautetaan tunetmus omaan kehoon ja päästään oireilun helpottamisessa eteenpäin ja pyäsytetään erilaisten kiputilojen kroonistuminen.

 

Kurssikuvassa suomalaiset kurssin osallistujat  11/18

FMID suomalaiset oasllistujat

 

 

 Illalla paistoi täysikuu Basilika di Santa Giustinan yllä ja sen sai ihan käsillä kiinni. Julien mielestä kuvassa on iso CC . Lämmin ilta, keskustelut päivän luennoista, hyvä ruoka ja viini ja kaverit ympäri maailmaa – ihan parasta  😉

 

 

 

 

 

 

 

  Kesäkuun 9.pvänä oli ensimmäinen  Faskiamanipulaatioterapeuttien sertifiointi. Koe kesti koko päivän ja siinä oli teoriaosuus ja viisi erilaista käytännön testiä. Kokelaita oli Suomesta kolme, USA:sta 2, Japanista 1, Puolasta ja kaikkia en muista mutta Italiasta noin 20 kandidaattia.  Kuvassa vasemmalla ft omt Markus Metsäranta ja alla Fysiatri Pekka Tiura. Ensimmäiset suomalaiset sertifioidut FM-terapeutit. Onnea!!!

 

 

FM sertifioidut
Iloiset FM sertifikaatin haltijat

 

 

 

 

 

 

 

AMF:n vuosittainen kongressi oli 10. päivänä ja tänä vuonna teemana oli           ”Fascia: EVIDENCE-BASED PRACTICE”

Avausluennon piti Antonio Stecco ja sitten                                                           Luigi Stecco esitteli liikeketjujen/diagonaalien/spiraalien yhteyttä akupunktiomeridiaanien kanssa.

Sen jälkeen luennoi  tohtori Sun Shi ” Principle of meridians and eight deficiencies from treatment of joints” .  Luennossaan Sun Shi esitteli yhteydet ja erot perinteisen kiinalaisen akupunktuurin tavasta hoitaa koko elimistöä ja miten yhteydet koko kehossa liittyvät sidekudokseen – faskiaan. 

 

 

 

Kuva yhteneväisyyksistä on toisen kiinalaisen luennoitsijan luennosta, missä hän esittely tutkimusta kroonista niskakipua potevien hoidosta akupunktuurilla akupisteisiin ja CC-pisteisiin. CC-pisteisiin yhdistettynä tulokset kroonisissa niskakivuissa olivat
paremmat.

 

 

 

 

Katarina Fede
Katarina Fede

Katarina Fede esitteli tutkimustaan ”Hyaluronan and fasciacytes” . AMF:n tilille on kertnyt jonkin verran rahaa ja sitä päätettiin käyttää faskiatutkimukseen, niinpä tämä tutkimus on rahoitettu AMF:n tuella. Tutkimuksessa selviteltiin HA:n osuutta syvässä faskiassa, mikä on noin 40μg HA/g faskiakudosta. Samassa tukimuksessa ryhmä löysi fibroblastin kaltaiset solut, fasciasyytit. He tutkivat myös  HAS2 (hyaluronan synthase) geenin esiintyvyyttä fascianäytteissä. toimintaa. HAS2 geeni saa aikaan korkeamolekyylipainoisen HA:n erittymisen. Tutkimuksessa tuli esiin, että näytteissä, jotka oli otettu chrodrosarcomapotilailta sekä HA määrä ja HAS2 esiintyvyys olivat poikkeavia.

Vuoden 2017 AMF:n tutkijapalkinnon voitti Nicola Rizetto tutkimuksellaan ” Fascial Manipulation, Rotator Cuff Tear, Arthroscopy, Range of Motion, Pain”. Tutkimuksessa seurattiin 18 operoitua potilasta, joista 9 sai tavanomaisen postoperatiivisen fysioterapian ja 9 sen lisäksi FM. Jälkimmäinen ryhmä toipui kivun, aktiivien ja passiivisen liikelaajuuden suhteen paremmin. Hoitokertoja oli max 5 potilaasta riippuen.

Toisen palkinnon sai Andrea Schilder tutkimuksellaan ”Pain sensitivity ofAdrea Schilderhuman fascia and muscle”, tutkimus on tehty  2014. Oli hienoa kuunnella livenä Andreaa, jonka artikkeleita olen liittänyt kurssimateriaaliin ja tällaista tutkimusta, missä osoitetaan uusia ja selkeitä kivun lähteitä ja muutoksia hoitomalliin tarvitaan.

Kolmas palkinto tuli Kannabiran Bhojan  tutkimukselle ” Effectiveness of fascial manipulation on pain, gripstrength and functional performance in chronic lateral epicondylitis patients” . Tutkimuksessa selvisi, että faskiamannipulaatio oli tehokkaampi kuin UÄ+venyttely  kivun, puristusvoiman ja toiminnan palauttamisen osalta.

 

 

 

 

 

 

 

Ilta Cafe Pedrocchissa    Illallinen cafe Pedrocchissa oli tunnelmallinen ja kaikki osallistuivat musiikilliseen antiin 🙂 Jouduin soittamaan pianoa, Antonio lauloi O’ Sole Mio, Luigi kauniin sävelmän, jolle en tiedä nimeä ja kiinalaiset vieraat esittivät runoja ja lauluja kukin vuorollaan ja yhdessä. Ruoka oli maitavaa ja juoma samoin. Juoman myötä laulu lisääntyi ja tunnelma lämpeni. Eikä tulkkausta lauluista enää tarvittu.

 

 

 

 

Illallinen kiinalaisten luennoitsijoiden kanssa

 

Seuraavana aamuna alkoi opettajakokous ja  oli pitkästä aikaa sellainen olo, että viiniä taisi kulua liikaa,onneksi oli pullopostia, kiitos Taru!

Opettajain kokouksen aiheita olivat uudet pisteet. Luigi luennoi ja Francesco Pacenza tulkkasi. Franzescosta tuli uusi opettajien edustaja Julien kolmivuotiskauden jälkeen.

 

 

Uusia pisteitä kasvoilla tuli mediaalilinjaan an/ja re puolelle, ne virallistetaan seuraavassa kurssimateriaalissa.

 

 

 

 

 

 

 

Luigin luento venähti melkein koko päivän mittaiseksi. Sitten keskustelimme FM I-kurssiohjelmista – käytössä on kaksi tapaa: opetetaan kaikki pisteet enimmäisten kolmen päivän aikana ja paneudutaan teoriaan ja kliiniseen päättelyyn toisella jaksolla. Toinen käytäntö on opettaa rinnakkain ja jakaa pisteet siten,että horisontaalitason pisteet tulevat toisella I-tason jaksolla. Opettajat sopivat siitä, että kokeilevat kumpi malli toimii. Tosin FM I ohjelma ”vanhaa mallia” on jo ladattu oppimisalustalle. FM II-kursseilla käyttämämme systeemi, että ekalla jaksolla opiskellaan kaikki fuusiokeskukset ja sitten pistetään koko homma yhteen on toiminut Suomessa, niin myös muualla. Lisäksi yksi alustuksista liittyi siihen, että olen lähetellyt sähköpostia ja kertaus/opiskeluaiheita kurssijaksojen välillä ja kollagt Iatlaissa haluaisivat toimia samalla tavalla. Kerroin käytännöistä ja tuloksista. Illalla nautittiin Villa Italian pihalla hyvästä ruuasta ja juomasta. FM kakku juhlisti jälkiruoan. Velikullat Franzesco ja Marco.

 

 

 

 

 

Opettajista otettiin kuvat verkkosivuja varten ja iltapäivällä Franzescon aloitellessa luentoa ” Fascia and tendinopathy” jouduin lähtemään lentokenttää kohti.

 

 

 

 

 

Joogatuntia odotellessa Oulussa

Vielä yksi Master Class pidettiin Oulussa juuri Juhannuksen alla, eli 16.-17.6. oli hyvä tapaaminen. Kävimme läpi opiskelijoiden kokemia haasteita ja toiveita kerrattavista ja tarkennettavista asioista. Kliininen päättely ja tutkimisprotokollan nopeuttaminen ja selkeyttäminen ovat aina niitä aiheita, joihin toivoisi saavan apua. Se tekisi myös menetelmän käytön helpommaksi. Harjoittelimme linjatestien tulkintaa ja yhdistelimme eri kipualueita mahdollisiin rakenteisiin. Demopotilaana oli nuori telinevoimistelija neitonen, jolla on ollut vasemman ranteen rasitusvamma koko kevään ajan. MRI-kuvissa löytyi luuödemaa mutta kevennetty  harjoittelu ei ole tuottanut helpotusta tai ratkaisua asiaan. Keräsimme taustatiedot, testasimme ja käsitelimme. Voima ja lihassynkronia palasi ranteeseen (koko yläraajan liikeketjuun) ja jatkossa edetään alun arvioinnin ja vasteen mukaan. Sitten keskustelimme ”kummallisista” somaattisista oireista, kuten voimattomuudet, tunnottomuudet ilman neurologisia löydöksiä. Somatisaatio, erilaiset psyykkisen puolen kuormitukset ja traumat voivat tulla esiin erilaisina somaattisina oireina. Kurssilla oli kaksi lääkäriä, joiden kanssa kesksutelu ja kokemusten jakaminen faskiamanipulaatiosta oli antoisaa. Tällaiset vapaat keskustelut ovat usein niitä antoisimpia kursseilla. Illalla kävime joogaamassa Kaisan johdolla ja vastasimme Sadun haasteeseen puuhun kiipeämisestä. Lämmin  ja kaunis kesäkuun ilta keskellä Oulua kapusimme puuhun  🙂

 

Tästä alkoi FM-kurssien kesätauko, seuraava etappi on FMID-kurssi Carla Steccon ja Lorenzo Freschin kanssa Varalan Urheiluopistolla alkaen 4.8.2017 .

Hyvää Kesää