FM-blogi

Maanantaiaamuna aikaisin 14.11.2016  lähdettiin Fuerteventuran saarelle, Las Playitaksen Urheilukeskukseen  kurssinpitoon. Aiheena Faskia ja Explain Train.

Neljä päivää teoriaa ja harjoittelua ja joka päivä treenausta – jokaiselle jotakin.  

 

 

Marko Rossi luennoi toiminnallisesta harjoittelusta ja käytännön osuus tehtiin välillä ulkosalla – lämpöisellä ja pehmeällä alustalla. Minna piti privaatti spinningtunnin ja saatiin ihan kunnolla sykkeet kattoon!

Ja lujaa meni ihan Andrewin tyyliin  😀

 

 

 

 

 

 

Parasta Playitaksen kursseilla on se, että saadaan liikkua mahtavassa ympäristössä, porukat saavat uusia ideoita jumppiinsa ja samalla opiskellaan joka päivä 8 oppituntia – loma ja työ yhdistettynä!

Seuraava Fuerten kurssi on marraskuun lopulla 2017 ja aiheena Kinesiofobia ja taas joka toinen päivä Faskiamanipulaation syventävää ja päivitystä.

 

 

IAMMM VUOSITTAINEN AKATEEMINEN TAPAAMINEN 25.-26.11.2016

   Muutaman pävän kuluttua oli lähtö Padovaan, missä vuosittaisen IAMMM:n ( International Academy of Manual/Musculoskeltal Medicine eli kansainvälinen manuaalisen/tule lääketieteen yhdistys, johon SMLY Suomen Manuaalisen Lääketieteen yhdistys kuuluu) akateemisen tapaamisen järjestysvuoro oli Padovan yliopistolla. Carla ja Antonio Stecco kantoivat ison osan järjestelyvastuista ja tänä vuonna mielenkiinnon aiheena oli faskia ja myofaskiaalisten kudosten osuus manuaaliessa lääketieteessä. Tapahtuman avasivatJacob Patijn (vas) ja  Raffaelle De Caro. Padovan yliopisto on Euroopan toiseksi vanhin vielä toiminnassa oleva yliopisto, se on perustettu 1200-luvulla ja Anatomian Teatteri 1545. Audotorio oli vanha ja mahtavan tunnelmallinen kapeine penkkeinen ja pöytineen.                           Jacob Patijn ja Raffaelle de Caro avaamassa IAMMM kongressia

 

 

  Carla Stecco: ”The role of fascia in proprioception and pain”. Carla esitteli tekijöitä, jot saavat faskiasta aktiivisen osan proprioseptista input:ia. Siihen kuuluvat hermotus, yhteydet muihin kudoksiin ja selkeä anatominen rakenne. Faskian osuutta kivuissa on tutkittu sekä hypertonisen keittosuolaliuoksen (Schilder ym.2014) ja NGF /hermokasvutekijän kautta (Deising ym. 2012, Weinkauf ym 2015). Diabeteksen aiheuttamat muutokset ovat selkeitä faskiarakenteissa, paksuuntuminen ja muutokset kemiassa aiheuttavat muutosta toiminnassa, sekä liikkuvuudessa että aistimisessa. Samoin faskian fibroblasteista löytyneet hormonireseptorit antavat viitettä, että homoneilla on vaikutusta faskiaan (Eiling ym.2007, Lee ym. 2013) Carla tutkijaryhmineen paikansivat ko fibroblasteista relaxiini-, estrogeeni- ja progesteroni-reseptoreita 2016. Iän mukanaan tuomat muutokset näkyvät jäykistymisenä faskiassa (Trindade ym. 2012). Tutkimusta tarvitaan, jotta nämä toiminnassa näkyvät muutokset saadaan esitettyä lääketieteellisesti selkeässä muodossa esimerkiksi UÄ-kuvantamisella.

Larey Steinbeck luennoi IAMMM kongressissa
Larry Steinbeck esittelee pragaattisen tutkimuksensa alaselkäkivun fysioterapiasta FM-menetelmällä.

Larry Steinbeck, FM-opettaja USA. Esitti pragmattiisen alaselkäkipu-tutkimuksen tuloksia. Vertailussa oli kaksi tapaa hoitaa alaselkäkipuisia potilaita. Potilaat satunnaistettiin ja Larryn ryhmään FM-menetelmällä ja kollegalle parhaan käytännön mukaisesti. FM- ryhmässä käyntejä oli huomattavasti vähemmän ja tulokset kivun ja toimintakyvyn osalta parempia, julkaisua odotellessa .

 

Andrea Porzionato, Fascial Innervation

Andrea Porzionato (oikeanpuoleinen, pöydän takana) luennoi faskian hermotuksesta ja proprioseptisesta, nosiseptiivisesta, vasoaktiivisista vaikutuksista ja tulehduksesta. Luennossa käytiin läpi aponeuroottisen ja epimysiaalisen faskian hermotusta.

     Välillä pistäydyttiin Padovan keskustassa haistelemassa Suklaamarkkinoita ja hörppäsemässä Cafe Pedrocchin minttukahvia.

 

Julie ja Sheryl Padovan illassa

 

 

 

San Antonion Basilikan naapuriin nukkumaan.

 

 

Luennot jatkuivat 10minuutin tiiviinä paketteina seuraavana päivänä. Faskian osalta luennon aiheena oli kuvantaminen.

 

Sitten oli minun vuoroni kertoa muusikkopilotista, jonka tein 2015. Muita FM opettajien esityksiä olivat Pietron tekemä opettajan tutkintoon littyvä jalkapalloilijoiden nilkkavammojen kuntoutus, Natalien case -nännikuolion korjautuminen FM:n avulla, Antonio Stecco kertoi hyaluronidaasi tutkimuksesta spastisiteetin hoidossa.

Suomalaisia luennoitsijoita oli paikalla Jukka-Pekka Kouri kertomassa injektiohoidoista ja Vesa Lehtola esitteli väitöskirjatyötään alaselkäkipuisten hoidosta.

 

 

Koko IAMMM:n porukka potretissa tapaamisen päätteeksi. Eturivissä Antonio Stecco, Jacob Patijn, Olavi Airaksinen ja Rafaello De Caro.

 

IAMMM:n kongressin jälkeen alkoi FM-opettajien kokous, sunnuntaina 27.11.2016. Kokous kesti koko päivän, aamulla 8.30 aloitettiin ja illalla 19.00 päivälliseen asti.

 

 

 

 

 

 

 

Kokouksen aiheena oli faskiamanipulaatiokursseilla pidettävien teorialuentojen sisällön yhtenäistäminen ja etenkin fysiologian ja biomekaniikan opettamiseen liittyviä asioita. Fysiologiassa lihassukkulan ja faskian  toiminnallinen yhteistyö ja sen selittäminen olemassa olevan tutkitun tiedon mukaan nostatti runsasta keskustelua.

Välillä käytiin vanhassa kirjastossa lounaalla ja jatkettiin keskustelua. Kuvassa
Etuallalla vasemmalla Giorgio Rucli ja Lena Stecco.

 

 

 

Luigi Stecco luennoi faskian fysiologiasta, motoriikasta ja heijastekivuista. Julie Ann Day tulkkaa ja Antonio kommentoi.

Illanvietto Cafe Pedrocchi 27.11.2016

 

Illallinen Cafe Pedrocchissa. On aina ihanaa tavata kavereita ympäri maailmaa, FM on antanut paljon uusia mahtavia tuttavuuksia ja hienoa yhteistyötä kaikkein välillä!

 

 

 

 

Seuraava päivä aloitettiin aamulla anatomian          laitoksella.Seurasimme selän ja alaraajan dorsaalipuolen anatomian                         kerroksisuutta ja saimme vastauksia meitä askarruttaneisiin kysymyksiin, kuten m.biceps femoris caput breve kiinnittymiskohta fascia lataessa ja omohyoideuksen kiinnittyminen scapulaan (muuten ihan RELASC1:n etupuolella). En ollut aiemmin nähnyt bursa lumbalista – eli molemmin puolin LIV/V syvän ja pinnallisen fascian välissä – iso rakenne. Tuli muutama asiakas selän turvotuksineen ja aristuksineen mieleen. LIV-V on lumbaalialueen liikkuvun kohta ja ei ihme, että sielläkin tarvitaan liukumisapua.

 

 

    Loppupäivä vietettiin taas  Aula Falloppia:ssa, eli audtoriossa ja vuorossa oli luento vartalon pitkistä spiraaleista ja niiden yhteydestä raajoihin. Toiminnallisesti ja anatomisesti selkeä ja looginen rakenne. Päivitykset ja uudet asiat oli opittu. Seuraava opettajakokous sovittiin AMF kesäkuun kongressin yhteyteen.